Nobilis Diamond No. 40 (Bar 1802 Collaboration) SV 2008
Reichhaltig, holzig, schokoladig; perfekt für Demerara-Liebhaber.
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Wie schmeckt dieser Rum?
Der No. 40 (Bar 1802 Collaboration) SV ist ein limitierter, 15 Jahre alter Rum in Fassstärke aus der geschätzten Diamond Destillerie in Guyana, der von Nobilis Rum ausgewählt wurde. Dieser Rum, der in einer Savalle-Destille aus Melasse destilliert wird, zeigt kräftige Holz- und Lederaromen mit einem Hauch von Pflaumen und Rosinen. Bei der Verkostung erwarten dich reichhaltige dunkle Schokolade und holzige Noten mit Schichten von Pflaumen, Rosinen und Karamell. Er wird für seine Opulenz, seine Tiefe und die nahtlose Integration des hohen Alkoholgehalts gelobt, was ihn zu einer beliebten Wahl unter Demerara-Liebhabern macht. Auch wenn er nicht an die Komplexität der besten Rumsorten herankommt, bieten sein Reichtum am Gaumen und sein lebendiger Nachgeschmack ein einzigartiges Erlebnis.
Eckdaten des Rums
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Über die Diamond Destillerie
Die Destillerie Diamond befindet sich in Guyana. Rums von Diamond wurden 4.444 mal mit einem Durchschnitt von 8.3/10 bewertet.
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Just the right rum for a warm Saturday evening. There is hardly any alcohol on the nose, but lots of malt and little liquorice. On the palate, however, it's the other way around: I taste less malt than licorice, which unfortunately doesn't last long in the finish, but the 65.2% really bites there. I like it a little less than the Diamond 2008 from the Rumclub (Spirit of Rum), but it's still a rum of a high standard.
#4831 24.08.2024 Enjoying a few samples at home. Nose Wood, light roasted, fruits, pineapple, light varnish, berries, cinnamon. Palate Oily, wood, light roasted, cherry, banana, light varnish, light caramel, raisin, plum. Finish Medium to long, wood, light roasted, light apple, spice, raisin, light caramel. The empty glass has prunes, light licorice and chocolate. A very nice and fruity release.
A powerful, opulent Diamond that plays on roundness. The nose is in the perfect spirit of Demerara, dark with notes of cocoa and roasted coffee, roasted wood, leather, tobacco, dried fruit (raisins, prunes) and almost burnt caramel. The nose is homogeneous and deliciously easy-drinking. The attack on the palate reveals the hidden face of this Diamond, a beautiful power that warms the palate but gives a comforting sensation with the heavy, greedy notes previously mentioned: espresso, dark chocolate/cocoa, dark spices (licorice, winter spices, chili), caramel, red and dried fruits and tobacco offer a concentrated, opulent but terribly easy-to-drink aromatic bouquet. Syrupy and comforting, we don't really suspect more than 65% here. The finish remains long, warm and bewitching, but gives way to more bitterness, more leather and smoky, herbaceous notes that were less noticeable before. On paper, this isn't the most complex of Guyana's rums, but its extreme greediness, coupled with that intense, warm side, will delight fans sipping their rum in a corner of the fireplace on cold winter days.
The alcohol stands out a little on the nose, joined by caramel, chocolate, wood, vanilla, plum and other spices. Intense on the palate, but unfortunately not particularly complex and without any big surprises. The alcohol is also a little too present for me here.