CDI Sancti Spiritus Cuba
The "Cuba" was produced in Cuba at the Sancti Spiritus distillery. It was selected and bottled by the independent bottler Compagnie des Indes. It was distilled in 1998 from Molasses with a Column Still and then aged for 16 years. The rum has an ABV of 45%. This is a limited release and there are only 253 bottles. 6 community members rated this rum with an average of 7.9/10. The rum smells like Floral, Herbal and Smoky, and on the palate there is Smoky, Caramel and Spicy.
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Über die Sancti Spiritus Destillerie
Die Destillerie Sancti Spiritus befindet sich in Cuba. Rums von Sancti Spiritus wurden 165 mal mit einem Durchschnitt von 7.9/10 bewertet.
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8,3:On the nose, the first impression we get is smoky and fruity with bourbon and dried fruits like prunes, raisins, a bit leathery, flowery and medicinal with petrol note, as the wood is roasted with caramel, chocolate. On aeration, it becomes spicy with anise, the molasses is herbal and minty, there is pleasant citrus that balances roasted notes.Some tannins and bacon might appear after resting....and candied banana 8,4:On the palate, the attack is smoky and fruity with dried fruits like raisins, apricots, citrus and yellow fruits, the wood is charred and spicy with milk chocolate, caramel, roasted nuts.It is round, balanced. The molasses is vegetal with eucalyptus, mint, a bit waxy. After resting the rum, delicious confectionery with nougat, toffee, vanilla pops up, a bit malty, creamy...the banana is still candied ... 8,4:The finish is long with charred wood smoky notes like caramel, roasted nuts, bbq, cocoa, minimally tannic, confectionery with crunchy bread.The fruits are dried, citrus and yellow.In the end the rum is floral and we also might think of tasting fruit compote with orchard fruits and spice like clove... Edit:25.4.25
Wer am Anfang seiner ungesüßten Rumleidenschaft einen typischen 98er Sancti Spíritus kennenlernen will, der darf getrost zu diesem Rum greifen. Typisch, weil die Marker grüner Apfel und frische, leicht bittere Minze schon deutlich hervorstechen. Ich mag dieses Profil ja immer noch, wenngleich dieser Rum hier konkret für meinen Geschmack zu sehr verdünnt wurde, er hätte etwas mehr PS unter der Haube vertragen (um im Cuba-Bild zu bleiben: die Karosserie des Chevy ist geblieben, aber der 8-Zylinder ist durch einen Lada-Motor ausgetauscht worden).
Für einen Kubaner überraschend floral, pflanzlich und frisch. Das Fass kommt für das Alter besonders an der Nase kaum hervor. Am Gaumen schon eher, mit Tabak und besonders im Abgang bleiben Rauch und Kräuter.
Im Test heute mal wieder drei verschiedene Rums aus Cuba. RX18127 RX21972 und RX14970. Mein Fazit, dass der RX21972 mit Abstand der klare Verlierer ist. Die anderen beiden liegen auf einer Ebene, aber konnten in die höheren Sphären bei mir nicht aufsteigen. Getestet pur und natürlich mit Limette, Cola und Eis.